WANNEER GEBRUIK JE EEN KABELHASPEL?
Als je niet voldoende stopcontacten tot je beschikking hebt, is een kabelhaspel eigenlijk onmisbaar bij het klussen. Een haspel met verlengkabel is geschikt voor gebruik binnenshuis. Wanneer je meerdere apparaten aansluit op een kabelhaspel let dan wel op het stroomverbruik van deze apparaten. Als je te veel apparaten op een kabelhaspel aansluit kan het zijn dat de stoppen overbelast raken en eruit vliegen. Als je elektrisch gereedschap met veel vermogen gebruikt is het verstandig om deze op verschillende stroomgroepen aan te sluiten. Daardoor verminder je de kans op het doorslaan van de stoppen.
IN WELKE SITUATIE GEBRUIK JE EEN VERLENGKABEL MET KLAPDEKSELS?
Met de klapdeksel is een kabelhaspel over het algemeen spatwaterdicht, waardoor de kans op kortsluiting door regen vermindert. Bovendien zorgen de klapdeksel op de kabelhaspel ervoor dat er geen stof en ander vuil in de stopcontacten kan komen.
TIPS OVER HET GEBRUIK VAN EEN KABELHASPEL
1. ROL EEN KABELHASPEL ALTIJD VOLLEDIG UIT
Als je een kabelhaspel gebruikt, is het belangrijk dat je de kabel helemaal uitrolt. Doe je dit niet dan creëer je een soort spoel waardoor kortsluiting of brand kan ontstaan.
2. THERMISCHE VEILIGHEIDSSCHAKELAAR
Een kabelhaspel die voorzien is van een thermische veiligheidsschakelaar voorkomt dat de kabel te warm wordt. Wanneer de kabel te zwaar wordt belast, gaat de thermische veiligheidsschakelaar zijn werk doen. Deze veiligheidsschakelaar zorgt ervoor dat de spanning wordt onderbroken en voorkomt dat de kabel te warm wordt.
3. ZORG ERVOOR DAT DE KABEL DIK GENOEG IS
Als je opzoek bent naar een verlengkabel houd dan rekening met de dikte van de kabel. Wanneer een verlengkabel te dun is voor het apparaat dat je erop aansluit, kan er gemakkelijk brand ontstaan.
Naast dat de kabel de juiste dikte moet hebben, moet deze ook in overeenstemming zijn met het totale vermogen van de apparaten die je op de kabel wilt aansluiten. Bereken het wattage dat de apparaten gezamenlijk verbruiken en bekijk of dit in overeenstemming is met de verlengkabel die jij wilt gebruiken. Het vermogen kun je berekenen met de volgende formule: Vermogen (P)= spanning (V) x stroomsterkte(I). (P=Vermogen in Watt; V=Volt; I=Ampère). Hoe dik de te gebruiken kabel minimaal moet zijn zie je in het volgende schema:
Stroomsterkte Ampère (A) Draaddikte in mm Draaddikte in mm (> 24 meter)
0 - 10 A 1 mm 1,5 mm
10 - 16 A 1,5 mm 2,5 mm
16 - 25 A 2,5 mm 4 mm
25 - 32 A 4 mm 6 mm
40 A 6 mm 10 mm
40 - 63 A 10 mm 16 mm
63 - 100 A 16 mm 25 mm
100 - 125 A 25 mm 35 mm
125 - 160 A 35 mm > 35 mm
4. VOORKOM BRAND!
Controleer de kabels regelmatig op beschadigingen en sluit niet meer dan 2 kabelhaspels of verlengsnoeren achter elkaar aan. Leg deze verlengsnoeren ook niet permanent op de grond. Zorg er bovendien voor dat de stopcontacten naar beneden zijn gericht om te voorkomen dat er stof of vuil in de stopcontacten komt.
Misschien helpen onze tips je om de juiste keuze in een verlengkabel of kabelhaspel te maken. Heb je nog vragen, dan staan wij voor je klaar om te helpen.